Sakta vi gå genom stan en sommarkväll
Med denna serie av sommarvandringar vill jag ta till vara på de ljusa kvällarnas vackra sken och stadens olika stadsrum, längs med höjder och vatten, gator och parker. Vandringar börjar nära kollektivtrafik och slutar där det finns flera ”vattenhål” där man kan sätta sig en stund och ta in lugnet på en sommargata.
Föranmälan till: evawalkandtalk@gmail.com
Biljett betalas på plats med kontanter eller swish, 200 kr per person inklusive 25 % moms.
Från Högalid till Maria – onsdag 25 juni kl. 17.00
Vi börjar vid Högalid och följer sedan söders höjder längs med Skinnarviken och Monteliusvägen fram till Mariatorget. Ni får med er vad som fanns på platserna innan den stora förändringen kommer med 1900-talets första hälft. Billiga bostäder gjorde att många bohemer kom att bo i dessa kvarter, en donation gjorde att de blev institutioner för äldre som finns kvar än idag. Fabrikerna var många då det var nära till vattnet som var viktigt både för produktionen och transporterna. Kärt barn har många namn, Hornstorget, Adolf Fredriks torg blev Mariatorget på 1950-talet. Där har vi början av Swedenborgsgatan som har varit en sommargata under flera år nu.
Mötesplats är Varvsgatan 21

Från Odenplan till Torsplan lördag 5 juli kl. 17.00
Vi börjar vid Norrtullsgatan 10 och följder sedan Norrtullsgatan fram förbi Hamburgerbryggeriet, Allmänna Barnhuset, Enkehuset för att sedan komma fram till området Röda bergen då har vi gjort en slags geografisk tidsresa från 1800-talet till 1900-talet och tidsresan fortsätter när vi har kommit fram till Norra stationsgatan med delvis de äldre industrikvarteren men även den nya delen med Hagastaden som växer fram just nu. Det finns många nya barer och restauranger i området men jag gillar att det går att se staden från en takbar och det finns en sådan vid Gävlegatan 18 Arc Rooftop Restaurant och Bar.
Mötesplats Norrtullsgatan 10
Från Katarina till Sofia onsdag 9 juli kl.17.00
Vandringen börja vid Katarina kyrka fortsätter mot de fattigas Södermalm, med Dihlströms, Mäster Mikaels gata, Stigbergsgatan, Åsöberget. Det blir historier från Fogelströms stadsserie, historier om verkliga personer som bott och verkat i kvarteren. Efter Åsöberget börjar vi närma oss Sofia kyrka, en kyrka för de fattiga på ön. Vandringen avslutar i närheten av Nytorget och där har vi Skånegatan som är en sommargata, man kan avsluta vandringen med glass, fika, ett glas eller kanske en middag.
Mötesplats vid entrén till Katarina kyrka
Från Dalagatan till Rörstrandsgatan lördag 2 augusti kl. 17.00
Vandringen börjar vid Dalagatan och Eastmaninstitutet fortsätter vidare i och kring Vasaparken för att utforska spåren av de mer historiska byggnaderna till att uppmärksamma det som har kommit till under 2000-talet. Under 1960-talet var det många bohemer som hittade billiga bostäder i Birkastan innan husen kom att renoveras och överge lägsta godtagbara standard. I stadsdelen fanns förr flera fabriker som släppte ut rök och dålig luft, när staden behöver fler nya bostadshus, flyttar fabrikerna på 1920-talet bort från stadens centrala delar och förändringsprocessen inleds. Vandringen avslutas vid Rörstrandsgatan efter vi har bekantat oss med Birkastan och det är ytterligare en av stadens många sommargator.
Mötesplats Dalagatan 11
Från Stadshuset till Rådhuset tisdag 5 augusti kl. 17.00
Vandringen börjar med en närmare titt på Stockholms stadshus och trädgård, fortsätter längs med Hantverkargatan eller ”Dödens gata” en gång i tiden. vi kommer att följa Kungsholmens utveckling från att vara en utkant av Stockholm till att bli en industristadsdel till att omvandlas till en populär stadsdel med bostadshus som ersätter fabrikerna längs med Norr Mälarstrand. Spåren är många från de olika epokerna i Kungsholmens historia. I området kring Scheelegatan, längs med vattnet finns flera trevliga ställen där man kan avsluta sin vandring med att vila benen och släcka törsten.
Mötesplats vid Stadshuset huvudentré vid Hantverkargatan 1