Kungsholmen

En Kungsholmsblandning

Den här vandringen börjar med Stockholms stadshus och byggnadens utsmyckningar och skulpturer som är kopplade till Stockholms historia. Vi fortsätter vidare längs med Hantverkargatan eller Dödens gata och möter den tidigare industriella delen av Kungsholmen. Sjukhusen var så många en gång att man började att kalla ön för den Sjuka ön vi passerar det gamla Garnisonssjukhuset, platsen för Eira sjukhus och kommer så småningom fram till fd Sankt Eriks sjukhusområde som blev ett bostadsområde på 1990-talet.

Från Kronoberget till Kungsklippan

Vandringen börjar vid Kronoberget, fortsätter vidare förbi det nya bostadshuset Basaren och Kungsholmens gymnasium, ner mot Pontonjärparken. Vilka var pontonjärerna och vem byggde Tegeltraven? Under 1930-talet förvandlades stora delar av Kungsholmen till ett modernt bostadsområde på platsen för tidigare fabriker och militära förläggningar. Uppe på Kungsklippan får man en fin vy över andra delar av Stockholms centrala områden. Vad gjorde en Parmmätare? Vandringen avslutas i området kring Kungsholmens kyrka.

Hornsberg

Vandringen börjar vid Kristinebergsparken och fortsätter förbi Kristinebergs slott mot Ulvsundasjön och det nya bostadsområdet och parken, Hornsbergs strandpark. Det var ett stort projekt att förvandla ett innerstadsområde från tung industri till ett attraktivt bostadsområde. Förvandlingen fortsätter vidare och nu är det Stadshagen som ska få nya hus och när bussdepån flyttar fortsätter förvandlingen även i den delen av nordvästra Kungsholmen.