Från Järntorget till Järngraven

Vi börjar med det medeltida Stockholm och samlas vid Järntorget, där de två långgatorna möts. Detta var en viktig plats för handeln med exportvaror, blev Stockholms första finansiella centrum med Rikets ständers bank och idag är det en liten oas för turister att stanna upp för en välbehövlig paus.

Vandringen fortsätter vidare innanför den gamla stadsmuren för att få insikt om hur liten del som i verkligheten var Stockholms ursprung. Om det inte sker något i Storkyrkan så kan vi även göra ett kort besök i Bykyrkan, Sankt Nicolai eller Storkyrkan. Efter detta fortsätter vi mot Riddarholmen, och kommer in i Stockholms Stormaktstid men får även en förståelse för att Staden är omgiven av två viktiga vattendrag och det är ju en del av den komplexa frågan hur det ska bli med Slussen i framtiden. Från Riddarholmen där man har bra vy över Mälaren vandrar vi över till Södermalm för att komma upp på Mariaberget och de äldre tidiga industrikvarteren i området. Från höjden går vi vidare ner mot Mariatorget för att sedan ta en sväng mot Götgatan och avsluta vid det område som idag kallas för Slussen.

Om man har tidsbrist kan denna vandring avslutas redan på Riddarholmen. Av pedagogiska skäl börjar vandringen vid Järntorget och slutar vid Slussen och det är för att lättare följa med i stadens kronologiska utveckling.