Om mig

Eva

Foto: Håkan Eriksson

Jag, Eva Palmqvist är auktoriserad Stockholmsguide sedan 1997, då jag bytte från att guida den eviga staden, Rom till att guida vår vackra huvudstad, Nordens Venedig eller som staden vill presentera Stockholm, The Capital of Scandinavia. Företaget Walk and Talk Guiding startade jag 1997 och genom det har jag arbetat som stockholmsguide och konstguide på frilansbasis sedan dess.  Uppdragen som guide varierar en hel del, ena dagen är det en skolklass som har lektion utomhus i form av en stadsvandring på Södermalm, andra tillfällen är det ett gästande kryssningsfartyg där gruppen har köpt turen The Best of Stockholm, med besök på Stadshuset, Vasamuseet och Kungliga slottet, eller kanske en konstförening som vill lära sig mer om Konsten och arkitekturen i Hammarbys Sjöstad.

Mina uppdragsgivare och kunder hittar man bland företag, myndigheter, museer, konst- och pensionärsföreningar, privatpersoner, skolklasser, turister och utländska journalister.

De uppdragen som jag åtar mig är stadsvandringar i flera stadsdelar och med varierande teman, konstvandringar och konståkningar i tunnelbanan, bussightseeing, båtguidning och guidade visningar på de vanligaste museerna i Stockholm som Stockholms stadshus, Vasamuseet, Drottningholms slott, Stockholms slott, Livrustkammaren, Historiska museet, Nordiska museet, Waldemarsudde, Thielska galleriet, Skansen, Storkyrkan för att nämna några.

I samarbete med Stockholms stadsmuseum visar jag även världsarvet Skogskyrkogården, leder Milllenniumvandringar på Södermalm och ABBA City Walks.

I min Filosofie kandidatexamen med huvudämnet konstvetenskap ingår även historia och italienska. Genom åren har jag återvänt några gånger till Stockholms universitet där jag även har läst enstaka kurser i pedagogik, kurser inom arkeologi för att lära mig mer om Vikingatiden och tiden före Vikingatiden.

Att vara guide innebär att ständigt lära sig nya saker och aldrig sluta vara student. För varje år som jag har guidat är det som att lägga till ytterligare en ny årsring av erfarenheter. Det jag vill uppnå med mina guidningar är att kunden ska få en trevlig och givande stund samt gå hem med några aha-upplevelser och börjar att se på Stockholm med nyfikenhet och stolthet.

När det gäller Konstvandringar och specialturer med inriktning arkitektur och stadsplanering så är jag en del av Konstvandringar Stockholm sedan 2001. För mer info och inspiration se

www.konstvandringar.se

När det gäller skolvandringar har jag ytterligare några kollegor som jag samarbetar med.