Södermalm

En Söderblandning

Vi börjar vandringen vid Mosebacketorg och fortsätter via Fiskarberget och området intill Katarina kyrka och Mäster Mikaels gata, upp på Stigberget för att sluta i närheten av Tjärhovsplan. Det blir en blandning av Mina drömmars stad, Per Anders Fogelström, Anna Lindhagen, Lisbeth Salander, brott och straff, industrihistoria, konst och charmiga trähus och mycket annat som man kan vara av intresse om Södermalms lokalhistoria. Plus de vackra vyn över Saltsjön med Gamla stan, Skeppsholmen, Beckholmen och Djurgården.

Gamla och nya pärlor på Södermalm

Denna vandring utgår från Medborgarplatsen och Medborgarhuset. Det pågår stora förändringar i området, med upprustningen av Söderhallarna, Fatbursparkens förvandling och Oscar I:s minne som renoveras. Vi kommer att passerar många olika årsringar på denna vandring. Vi går mot Rosenlund, Blekingegatan, Helgalunden och Katarina Bangata för att avsluta denna vandring vid antingen Nackas Hörna eller vid Östgötagatan / Kocksgatan.

Från Högalid till Maria

Vi börjar vandringen vid det omdebatterade kvarteret Plankan och Kristinehovs malmgård, kontrasterna är stora mellan dessa två epoker. Vi fortsätter till Lundagatan och Skinnarviksringen två andra kontraster men från samma period. Nästa etapp tar oss till Yttersta Tvärgränd, Bastugatan, Ivar Los park och kvarteret Svalgången. Ni får lära er mer om platsernas historia, arkitektur och olika personligheter som har bott i området. Som bonus erbjuder promenaden vackra vyer längs med vägen över Riddarfjärden med Långholmen, Kungsholmen, Riddarholmen och Gamla stan.

 

 

 

 

 

 

 

Långholmen en fängslande plats i Mälarens vatten

En stadsvandring på denna ö som ligger så nära men ändå så isolerat från stadens brus är helt underbar och det bidrar till ett inre lugn och ett lugnare tempo. Vi bekantar oss med öns tidiga historia med dess varvsmiljö och spinnhus. Idag är ön tillgänglig för alla men så var det inte innan Långholmens fängelse, som en gång i tiden var Sveriges största fängelse, upphörde sin verksamhet. Efter viss rivning och ombyggnation av fängelsebyggnaderna till hotell och vandrarhem har delar av ön blivit ett mycket omtyckt strövområde och med fantastiska badmöjligheter mitt i stan.

Vår vandring utgår från Långholmsbron och avslutas vid samma plats.

Mina drömmars stad eller i Per-Anders Fogelströms fotspår

En stadsvandring på Södermalm med fokus på Per-Anders Fogelströms romanserie. Historien om Henning och Lotten startar 1860 med Hennings ankomst till Stockholm och avslutas tjugo år senare. Men historien fortsätter vidare i ytterligare fyra böcker med många starka karaktärer som är med och upplever Stockholms genombrott som industristad och införandet av moderniteter i stadens infrastruktur vilket även påverkar utökandet av stadens årsringar allt längre bort från stadens ursprungliga kärna runt Stadsholmen/Gamla stan och Södermalm med dess viktiga arbetsplats – hamnen. Vandringen kan börja vid Nytorget och avslutas på Fjällgatan. Det går även att börja vid Katarina kyrka och avslutas vid Åsöberget alternativt Fjällgatan. Det beror lite på hur lång vandring man önskar.

Söders arbetarhistoria då och nu

Denna vandring inleder vid Katarina Kyrka sedan fortsätter vi mot Åsöberget, Vita Bergen, Barnängsområdet för att sedan åka färjan över till Hammarby sjöstad. Vi kommer till Luma brygga och därifrån går vi en tur även i detta område för att avsluta vid Sickla Udde och därifrån går Tvärbanan och några busslinjer.

Denna vandring kan begränsas till att endast omfatta Södermalm eller endast Sjöstaden. Rekommenderad läsning är Mina drömmars stad och Vävarnas barn.