Vasastan

Odenplan till Torsplan eller Vasastan till Hagastan

Här börjar vi vandringen i närheten av Odenplan på Norrtullsgatan och följer den en bit och passerar ett tidigare bryggeri, Sjukhus och Borgerskapets Enkehus det de har gemensamt är att de har fått nya funktioner idag. Vi fortsätter mot parken Tre Liljor och Röda Bergen, på vår väg mot framtidens Hagastaden.

Det har hänt mycket det senaste åren i området som är en del av Stockholm och Solna och binds samman av att Gävlegatan, Hälsingegatan och snart även Dalagatan fortsätter in mot Solna sidan. Vid Torsplan har vi två höga byggnader Innovationen och Helix eller de Norra Tornen som vi kan upptäcka sticka upp mot himlen på många platser i Stockholm. Detta är vandring som ger tillfälle att ta del av ett område som genomgår stora förändringar och skapar många frågor och diskussioner.

Birkastan till Sabbatsbergsbyn

En kulturhistorisk vandring som börjar med Tegelbruket och Rörstrands historia, berättar om Birkastans tillkomst, Karlbergs slott, Atlasverkstäder och 1800-talets industriepok. Vandringen fortsätter till Sankt Eriksplan och Vasaparken med den fridfulla miljön kring Sabbatsbergsbyn och grönskan i Vasaparken. Vandringen slutar vid Dalagatan. Ett bra tillfälle att lära sig mer om denna del av Vasastan som är Rörstrandsområdet och Birkastan.

Kunskapskvarteren

Under den här vandringen lär vi känna kvarteren kring Observatoriekullen och det forna området för Stockholms Högskola och andra bildningsinstitutioner, vandringen avslutas i Tegnérlunden som utgör en gräns till Norrmalm. Start vid Norrtullsgatan 2.