Djurgården

Från jaktmark till Nationalstadspark

Kungens forna jaktmarker utgör idag en del av världens första Nationalstadspark. En vandring startar förslagsvis vid Djurgårdsbron, därefter passerar vi förbi Nordiska Museet, djurgårdskanalenGalärparken och andra intressanta byggnader och platser längs med vägen. Vi går även igenom Djurgårdsstaden där turen kan avslutas eller så fortsätter man vidare till Bellmansro där vandringen kan avslutas med picknick för den som önskar.

 

 

Från Diplomatstaden till Rosendals slott

Detta är en vandring som börjar vid Nobelparken som en gång i tiden var en del av Fredrikhovs slotts egendomar och där det har funnits många planer på förändringar som ett kungligt residens och ett Nobelhus men inget av detta blev av dock finns namnet bevarat i just Nobelparken. Vi lär oss lite om den delen av Stockholm som heter Diplomatstaden, tittar lite närmare på själva villorna och lär oss mer om hur detta område uppstod längs med Djurgårdsbrunnsviken. Efter Diplomatstaden strövar vi vidare in i en annan del där vi finner ett antal minnesmärken som lyfter fram ärofyllda handlingar. Passerar över den nya bron Folke Bernadotte bron som nominerades till årets Stockholmsbyggnad 2020. Då har vi kommit över till Södra Djurgården och Rosendals slott och trädgårdar.

Vandringen slutar där eller man kan även avsluta vid Bellmansro. En behaglig vandring i en del av Nationalstadsparken där de flesta vandrar, strövar, powerwalkar eller joggar och kanske inte alltid reflekterar över omgivningarna.