Norrmalm

Med Norrmalm avser jag Stockholms Citykärna. En vandring kan starta från Centralstationen vidare in mot Klarakvarteren, Hötorget, Sergelstorg, Kungsträdgården, Berzeliipark och avsluta på Norrmalmstorg.

Från Stortorget till Sergelstorg eller Hötorget

Torget som plats har alltid varit viktig i en stad, kring torget fanns maktens boningar, kyrka och handelsplats. Idag är Stortorget mer ett torg dit tillfälliga besökare söker sig för att dricka en kopp kaffe, besöka Nobelmuseet eller beundra de vackra fasaderna. Men för 500 år sedan var det platsen för Stockholms blodbad. Nästa torg att stanna till vid blir Mynttorget som idag har hamnat i internationell med i samband med Greta Thunbergs manifestationer. Vi strosar vidare mot Gustav Adolfs torg och Brunkebergstorg på vår väg på Sergels torg. I området runt ikring låg en gång i tiden Klarakvarteren med trånga gator, verkstäder och äldre bebyggelse. Mycket revs för att ge platsen åt Stockholms nya centrum med färre men större byggnader. Idag är de 5 Hötorgsskraporna så gamla att de får en ordentlig upprustning och detta sker samtidigt som våra städers centrum förändras. Vad kommer att finnas här i framtiden? Hur kommer miljön att gestaltas? Vilka kommer att lockas till den plats?

Från park till park

Stockholm är en grön stad med många parker och alla har de något att berätta om historien och framtiden. Vandringen börjar i Kungsträdgården som officiellt blev en stadspark på 1970-talet, här firades Stockholms 700 årsjubileum, här hölls en konst-och industriutställning 1866 och här utspelade sig Almstriden i maj 1971 för att bara nämna några händelser av intresse. Vi passerar den judiska synagogan på Wahrendorffsgatan och kommer fram till Berzelii park och där finns många händelser från då och nu att berätta om, Katthavet, Berns salonger med Röda rummet och Jöns Jacob Berzelius. Vi strövar vidare mot Humlegården som blev en stadspark samtidigt som byggnationen av Kungliga biblioteket. Detta är en vandring utan trappor, enkel att gå men med många intressanta saker att berätta om på vägen.

City – Drömmen om det moderna Stockholm

Vi börjar vid Gustav Adolfs torg – besöker Kungsträdgårdens tunnelbanestation – berättar om förhistorien, då detta område blev viktigt för bankerna och Stockholms nya finansiella centrum.  Sedan går vi via Brunkebergstorg där det just nu sker en hel del förnyelser här blir banker hotell och kanske även bostäder i framtiden. Riksbanken öppnade på 1970-talet samtidigt som Kulturhuset och båda är ritade av Peter Celsing, men de är väldigt olika till sitt uttryck. Vi fortsätter via Sveavägen upp mot Regeringsgatan för att se staden lite från ovan, sedan går vi vidare ner igen till Sveavägen, stannar vid Hötorget, fortsätter ner mot Vasagatan för att vända tillbaka igen mot Sergels torg.